VAT w ofercie i art. 225 Pzp: kto rozlicza podatek

Art. 225 Pzp: kiedy wybór oferty powoduje obowiązek podatkowy zamawiającego, co wpisać w ofercie i jak zamawiający dolicza VAT do ceny przy ocenie.

Art. 225 Pzp dotyczy sytuacji, w której wybór Twojej oferty spowodowałby powstanie obowiązku podatkowego VAT po stronie zamawiającego. Wtedy zamawiający dolicza do Twojej ceny kwotę podatku, którą musiałby rozliczyć, wyłącznie na potrzeby kryterium ceny (art. 225 ust. 1), a Ty masz obowiązek poinformować go o tym w ofercie (art. 225 ust. 2). Brak informacji albo zła stawka VAT może skończyć się nie tyle kłopotem z oceną, co błędem w obliczeniu ceny, który prowadzi do odrzucenia oferty (art. 226 ust. 1 pkt 10).

Kiedy zamawiający rozlicza VAT zamiast wykonawcy?

Art. 225 odsyła do ustawy o podatku od towarów i usług. Zasada ogólna: zwykle podatek rozlicza sprzedawca. W niektórych transakcjach obowiązek ten przechodzi na nabywcę, czyli zamawiającego. Z przepisów podatkowych wynikają m.in. sytuacje:

  • wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów (dostawca z innego państwa UE);
  • importu usług, gdy usługę świadczy podmiot bez siedziby w Polsce;
  • dostawy towarów lub usług objętych mechanizmem odwróconego obciążenia.

Czy Twoja transakcja jest taką sytuacją, ustal z doradcą podatkowym. Pzp tylko nakazuje, by wykonawca, który wie o takim skutku, ujawnił to w ofercie.

Co musisz wpisać w ofercie? Art. 225 ust. 2

Wykonawca w takiej ofercie ma obowiązek:

  1. poinformować zamawiającego, że wybór jego oferty będzie prowadził do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego;
  2. wskazać nazwę (rodzaj) towaru lub usługi, których dostawa lub świadczenie będą prowadziły do tego obowiązku;
  3. wskazać ich wartość bez kwoty podatku;
  4. wskazać stawkę VAT, która zgodnie z wiedzą wykonawcy będzie miała zastosowanie.

Wiele wzorów formularza ofertowego zawiera na to osobne pole albo oświadczenie do skreślenia. Pola formularza opisuje poradnik formularz ofertowy w przetargu.

Przykład: jak zamawiający porównuje ceny?

Przykład: zamawiający ocenia oferty tylko po cenie brutto. Oferta A pochodzi od krajowego wykonawcy i wynosi 100 000 zł netto plus 23% VAT, czyli 123 000 zł brutto. Oferta B pochodzi od zagranicznej firmy świadczącej usługę, której VAT rozlicza zamawiający, więc wykonawca podaje cenę 105 000 zł bez podatku.

OfertaCena w ofercieDoliczony VAT zamawiającego (23%)Cena do oceny
A (krajowa)123 000 zł bruttobrak123 000 zł
B (obowiązek podatkowy zamawiającego)105 000 zł24 150 zł129 150 zł

Bez doliczenia VAT oferta B wyglądałaby na tańszą o 18 000 zł. Po doliczeniu jest droższa o 6 150 zł, i to ona przegra cenowo. Dla oferenta B oznacza to, że przy wycenie musi porównywać się z cenami brutto krajowych konkurentów.

Typowe sytuacje i skutki w ofercie

SytuacjaCo zwykle robi wykonawcaRyzyko
Sprzedaż krajowa ze stawką podstawowąWpisuje cenę brutto i stawkę z SWZ lub własnąZła stawka dla przedmiotu zamówienia
Usługa importowana, VAT rozlicza zamawiającyPodaje informacje z art. 225 ust. 2Brak informacji: błędna ocena ceny
Dostawa z państwa UE (WNT)Podaje, że obowiązek jest po stronie zamawiającego, i wartość bez podatkuPominięcie pola w formularzu
Część zamówienia z obowiązkiem zamawiającego, część krajowaRozdziela wartości w formularzuMylenie wartości całej oferty z wartością objętą art. 225
Zwolnienie z VATOpisuje podstawę zwolnienia w ofercie, jeśli SWZ tego żądaBrak spójności z formularzem cenowym

Błędna stawka VAT a odrzucenie oferty

Zamawiający odrzuca ofertę, która zawiera błędy w obliczeniu ceny lub kosztu (art. 226 ust. 1 pkt 10 Pzp). W praktyce błąd w stawce VAT bywa traktowany jako taki błąd, a nie jako oczywista omyłka rachunkowa podlegająca poprawieniu z art. 223 ust. 2 pkt 2, ponieważ zmienia cenę. Ocena zależy od okoliczności i bywa sporna, więc przy wątpliwościach pytaj o stawkę przed terminem i opisz założenie w ofercie. Wpisy o odrzuceniu oferty z art. 226 i o omyłkach z art. 223 opisują te granice.

Jak sprawdzić cenę przed złożeniem?

  1. Ustal stawkę VAT dla każdej pozycji, nie dla całej oferty.
  2. Policz cenę netto, VAT i brutto zgodnie z formularzem cenowym.
  3. Sprawdź, czy któraś część transakcji należy do sytuacji z art. 225.
  4. Zapytaj doradcę podatkowego w razie wątpliwości.
  5. Sprawdź, czy SWZ podaje, że kryterium ceny dotyczy ceny brutto. Więcej o liczeniu cen: jak policzyć cenę oferty i kryteria oceny ofert.

Przykład informacji w ofercie

Przykład sformułowania, które możesz dopasować do własnej oferty (to nie porada podatkowa): „Informuję, że wybór mojej oferty będzie prowadził do powstania u zamawiającego obowiązku podatkowego. Dotyczy to usługi: [nazwa usługi]. Wartość tej usługi bez kwoty podatku wynosi [kwota] zł. Stawka podatku od towarów i usług, która zgodnie z moją wiedzą będzie miała zastosowanie: [stawka]%.” Cztery elementy odpowiadają punktom art. 225 ust. 2: informacja, nazwa, wartość bez podatku i stawka.

Pod spodem warto wskazać, której części oferty dotyczy informacja, jeśli oferta obejmuje także usługi opodatkowane po stronie wykonawcy. Zamawiający doliczy podatek tylko od wartości objętej obowiązkiem, więc rozdzielenie wartości zapobiega doliczeniu go do całej ceny.

Co, jeśli zamawiający zapyta o stawkę?

Zamawiający może wezwać do wyjaśnień treści oferty (art. 223 ust. 1 Pzp). Przygotuj podstawę, na której wybrałeś stawkę lub uznałeś, że obowiązek leży po stronie zamawiającego: opinię doradcy, wcześniejszą interpretację albo opis transakcji. Te same dokumenty przydadzą się, gdy zamawiający zapyta o elementy ceny.

Najczęstsze pytania

Czy art. 225 dotyczy tylko zagranicznych wykonawców?

Nie tylko. Obowiązek podatkowy zamawiającego może wynikać z rodzaju transakcji, nie z siedziby wykonawcy, choć zagraniczne oferty są typowym przykładem. Decyduje ustawa o VAT.

Co jeśli nie poinformuję o skutku podatkowym?

Zamawiający nie doliczy VAT do ceny przy ocenie, więc ocena będzie zaniżona, a umowa może rozliczyć się inaczej niż zakładano. Konsekwencje oferty niezgodnej z wymaganiami oceni zamawiający na podstawie SWZ i Pzp. Najbezpieczniej wpisać informację od razu.

Czy zamawiający sam ustala stawkę VAT?

Nie. Stawkę wskazuje wykonawca na podstawie swojej wiedzy (art. 225 ust. 2 pkt 4), a zamawiający na jej podstawie dolicza podatek do ceny na potrzeby oceny.

Czytaj dalej