Termin związania ofertą: ile trwa i jak go przedłużyć

Termin związania ofertą w przetargu: maksymalnie 30 dni poniżej progów unijnych i 90 od progów, przedłużenie zgodą (art. 220, 307), wadium i skutki braku zgody.

Termin związania ofertą to okres, w którym nie możesz wycofać oferty ani jej zmienić, a zamawiający ma czas wybrać najkorzystniejszą. W zamówieniach poniżej progów unijnych, w tym w trybie podstawowym, trwa najwyżej 30 dni od terminu składania ofert (art. 307 ust. 1 Pzp). Od progów unijnych wynosi najwyżej 90 dni (art. 220 ust. 1 pkt 1). Zamawiający podaje go w SWZ jako konkretną datę, a przed jego końcem może poprosić Cię o jednorazowe przedłużenie.

Od kiedy liczy się termin związania?

Pierwszym dniem terminu jest dzień, w którym upływa termin składania ofert. Mówią o tym wprost oba przepisy: art. 220 ust. 1 i art. 307 ust. 1. Zamawiający wskazuje datę końcową w dokumentach zamówienia (art. 220 ust. 2, a poniżej progów unijnych art. 307 ust. 1). W SWZ szukaj jej obok terminu składania i otwarcia ofert: w trybie podstawowym to art. 281 ust. 1 pkt 11, w przetargu nieograniczonym art. 134 ust. 1 pkt 13.

Przykład: oferty składasz do 10 listopada 2026, a zamawiający poniżej progów unijnych ustawia maksymalny termin 30 dni. Pierwszym dniem jest 10 listopada, więc trzydziesty dzień przypada na 9 grudnia 2026. Do tej daty musisz podtrzymywać ofertę, a zamawiający powinien wybrać najkorzystniejszą. Jeśli zamawiający przesunie termin składania ofert ogłoszeniem o zmianie, zwykle wyznacza też nową datę końca związania, bo górną granicę liczy się od terminu składania ofert. Sprawdź tę datę w zmianie SWZ, bo wiąże data z dokumentów zamówienia. Jak to sprawdzić, opisuje poradnik Zmiana terminu składania ofert.

Jak długo wiąże oferta?

Granice ustawy to maksimum, a zamawiający może wyznaczyć krótszy termin:

ZamówienieMaksymalny termin związaniaPrzepis
poniżej progów unijnych (m.in. tryb podstawowy)30 dni od terminu składania ofertart. 307 ust. 1
od progów unijnych90 dniart. 220 ust. 1 pkt 1
od progów unijnych, zamówienia o bardzo dużej wartości120 dniart. 220 ust. 1 pkt 2

Art. 220 ust. 1 pkt 2 dotyczy zamówień o wartości równej lub przekraczającej kwoty wskazane w ustawie w euro, osobne dla robót budowlanych oraz dla dostaw i usług. Konkretne kwoty znajdziesz w ustawie, a w razie wątpliwości zapytaj zamawiającego, jaki termin ustalił.

Jak zamawiający przedłuża termin związania?

Jeśli wybór najkorzystniejszej oferty nie nastąpi przed upływem terminu, zamawiający przed jego końcem zwraca się jednokrotnie do wykonawców o zgodę na przedłużenie o wskazany przez siebie okres:

  • poniżej progów unijnych: nie dłuższy niż 30 dni (art. 307 ust. 2);
  • od progów unijnych: nie dłuższy niż 60 dni (art. 220 ust. 3).

Zgoda wymaga złożenia oświadczenia o wyrażeniu zgody na przedłużenie (art. 307 ust. 3 i art. 220 ust. 4, w ustawie jest to oświadczenie pisemne). W postępowaniu prowadzonym elektronicznie sprawdź, w jakiej formie i w jakim terminie zamawiający przyjmuje odpowiedź. Przedłużenie jest jednorazowe, więc zamawiający musi tak dobrać okres, żeby zdążyć z wyborem oferty.

Przykład: Twoja oferta wiąże do 9 grudnia 2026, a zamawiający prosi o zgodę na przedłużenie o 30 dni. Okres przedłużenia liczysz od dotychczasowego końca terminu, więc po maksymalnym przedłużeniu oferta wiąże do 8 stycznia 2027.

Co z wadium przy przedłużeniu?

Przedłużenie terminu związania jest dopuszczalne tylko z jednoczesnym przedłużeniem okresu ważności wadium albo, jeśli nie jest to możliwe, z wniesieniem nowego wadium na przedłużony okres (art. 97 ust. 6, art. 220 ust. 5, art. 307 ust. 4). Wadium wniesione w pieniądzu leży u zamawiającego, więc wystarczy zgoda. Przy gwarancji lub poręczeniu poproś gwaranta o aneks przedłużający ważność, zanim zamawiający zapyta o zgodę. Wadium musi być utrzymane nieprzerwanie do upływu terminu związania ofertą (art. 97 ust. 5), a jego brak lub przerwa mogą skończyć się odrzuceniem oferty (art. 226 ust. 1 pkt 14). Więcej o formach wadium znajdziesz w poradniku Wadium w przetargu.

Po upływie terminu związania zamawiający zwraca wadium niezwłocznie, najpóźniej w ciągu 7 dni (art. 98 ust. 1 pkt 1).

Co jeśli nie zgodzisz się na przedłużenie?

Zamawiający odrzuca ofertę wykonawcy, który nie wyraził pisemnej zgody na przedłużenie terminu związania ofertą (art. 226 ust. 1 pkt 12). Odmowa nie jest wymieniona w art. 98 ust. 6 jako powód zatrzymania wadium, a wykonawca, którego ofertę odrzucono, może złożyć wniosek o zwrot wadium (art. 98 ust. 2 pkt 2). Uwaga: złożenie takiego wniosku powoduje rozwiązanie stosunku prawnego z wykonawcą i utratę prawa do środków ochrony prawnej (art. 98 ust. 3). Przemyśl więc decyzję, zanim ją podejmiesz.

Odmowa jest decyzją biznesową, na przykład gdy po złożeniu oferty wyraźnie wzrosły koszty i nie opłaca się już wykonać zamówienia po zaoferowanej cenie. Skutek jest jednak pewny: oferta zostanie odrzucona. W sprawach spornych, na przykład gdy zamawiający prosi o zgodę po terminie, skonsultuj się z prawnikiem.

Co jeśli termin związania minął przed wyborem oferty?

Zdarza się, że zamawiający nie zdąży ani nie poprosi o przedłużenie. Wtedy wzywa wykonawcę, którego oferta otrzymała najwyższą ocenę, do wyrażenia w wyznaczonym terminie pisemnej zgody na wybór jego oferty (art. 252 ust. 2). Gdy go nie wyrazi, zamawiający zwraca się o taką zgodę do kolejnego wykonawcy, którego oferta została najwyżej oceniona, chyba że zachodzą przesłanki unieważnienia postępowania (art. 252 ust. 3). Brak zgody na wybór oferty po upływie terminu związania to podstawa jej odrzucenia (art. 226 ust. 1 pkt 13).

W praktyce oznacza to, że zgoda nie jest formalnością. Jeśli wygrywasz, ale zamawiający spóźnił się z wyborem, możesz zdecydować, czy nadal chcesz realizować zamówienie na warunkach z oferty. Dalsze kroki po wyborze opisuje poradnik Wybór oferty i termin zawarcia umowy.

Najczęstsze pytania

Czy mogę samodzielnie wydłużyć termin związania?

Nie ma takiego uprawnienia po stronie wykonawcy. Przedłużenie następuje na wniosek zamawiającego i za zgodą wykonawcy, jednokrotnie, przed upływem terminu związania (art. 220 ust. 3 i art. 307 ust. 2).

Czy zamawiający musi podać termin związania jako datę?

Tak. Art. 220 ust. 2, a poniżej progów unijnych art. 307 ust. 1, wymagają wskazania w dokumentach zamówienia konkretnej daty. Liczba dni z ustawy (30 albo 90) to tylko górna granica, liczona od dnia upływu terminu składania ofert, który jest pierwszym dniem terminu.

Czy aukcja elektroniczna przerywa bieg terminu związania?

Nie. Oferta przestaje wiązać tylko w zakresie, w jakim złożysz w aukcji korzystniejszą, a bieg terminu związania ofertą nie ulega przerwaniu (art. 235).

Czytaj dalej